DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 300,00 zł.

Miód faceliowy - surowy, nierozgrzewany miód, pochodzący z ekologicznych upraw facelii błękitnej. Miód faceliowy charakteryzuje unikalny cytrusowy smak i delikatny, rześki kwiatowy aromat. Według medycyny naturalnej miód ten zalecany jest przy nieżytach i wrzodach żołądka oraz chorobach dwunastnicy, pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienie krwi i regenerację organizmu po ciężkim wysiłku fizycznym.

Miód faceliowy z upraw ekologicznych

Miód faceliowy z upraw ekologicznych

Ten szczególny miód to efekt pracy naszych pszczół na ekologicznych uprawach facelii błękitnej. Miód faceliowy to bez wątpienia jeden z najciekawszych miodów odmianowych: w smaku łagodny z wyraźną cytrusową nutą, o delikatnym, kwiatowym aromacie i masłowatej konsystencji. Jak dodać do tego szczególne, rzadko spotykane właściwości zdrowotne, to łatwo zrozumieć czemu miód faceliowy ma grono swoich zagorzałych wielbicieli. 

Właściwości miodu faceliowego

Miód faceliowy jak chyba żaden inny, przydatny jest przy nieżytach i wrzodach żołądka oraz chorobach dwunastnicy. To efekt jego łagodzących właściwości i znacznego działania przeciwbakteryjnego. Dzięki sporej zawartości olejków eterycznych, miód faceliowy zalecany jest osobom cierpiącym na astmę oskrzelową, i nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Miód faceliowy jest również przydatny przy nadciśnieniu tętniczym i chorobach serca. Dzięki sporej zawartości glukozy znakomicie wpływa też na regenerację organizmu po ciężkim wysiłku fizycznym. 

Facelia błękitna - królowa roślin miododajnych

No tak się przynajmniej o niej mówi, ponieważ według literatury pszczelarskiej, jest to chyba najobficiej nektarująca roślina naszej szerokości geograficznej. Źródła podają, że jej wydajność miodowa z 1h uprawy może sięgać nawet 800 kg miodu. U nas na Warmii nie jest aż tak różowo z tą midodajnością facelii błękitnej. W naszym regionie dominują ekologiczne uprawy facelii. Ekologiczne, a więc uprawiane bez użycia środków ochrony roślin a w konsekwencji mniej lub bardziej zachwaszczone. To zachwaszenie upraw facelii negatywnie wpływa na jej miododajność, ale ma też swoje plusy. Miodu może i jest mniej, za to pochodzi z upraw prowadzonych bez chemicznych oprysków! 

Pszczoły Bractwa Pasieczników Wędrownych na facelii

Nasze pszczoły od kilku już lat korzystają wyłącznie z ekologicznych upraw facelii. Ich podróż na ten pożytek zazwyczaj nie trwa długo, gdyż pola facelii, które odwiedzamy położone są w środkowej części Warmii. Jest to jednak pilnie wyczekiwana podróż, a rozpoczyna się tuż po zbiorze miodu rzepakowego. To ważne by zdążyć na początek kwitnienia uprawy, który przypada zazwyczaj na pierwszą dekadę czerwca, gdyż facelia nektaruje najobficiej, właśnie na początku swego kwitnienia. Dlatego by zebrać najwyższej jakości miód faceliowy i pszczoły i my uwijamy się jak w ulu by jak najszybciej skończyć pracę przy poprzednim pożytku i wyruszyć na fioletowe, pachnące łany facelii. 

Miód faceliowy - smak, zapach, konsystencja

Ten miód ma wierne grono wielbicieli, nie tylko przez wzgląd na swe właściwości, ale również z uwagi na szczególne walory smakowe. Zna je każdy, kto choć raz próbował miodu faceliowego. Pierwsze wrażenie to bardzo łagodny cytrusowy aromat, przywodzący na myśl egzotyczne owoce. W konsystencji miód faceliowy jest przyjaźnie miękki, ale nie kremowy. No i w końcu jego smak - delikatny ale z wyczuwalną cytrusową końcówką. Właśnie ta subtelność miodu faceliowego, czyni go prawdziwym ulubieńcem dzieci.

Miód surowy, nierozgrzewany 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C. Więcej praktycznych porad odnośnie tego jak przechowywać miód faceliowy (i innych miodów), znajdziesz tutaj.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl