Miód faceliowy - surowy, nierozgrzewany miód, pochodzący z mazurskich upraw facelii błękitnej. Miód faceliowy charakteryzuje unikalny cytrusowy smak i delikatny, rześki kwiatowy aromat. Według medycyny naturalnej miód ten zalecany jest przy nieżytach i wrzodach żołądka oraz chorobach dwunastnicy, pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienie krwi i regenerację organizmu po ciężkim wysiłku fizycznym.
Miód faceliowy - pasieczny unikat
Ten szczególny miód to efekt pracy naszych pszczół na stosunkowo rzadko spotykanych uprawach facelii błękitnej. Miód faceliowy to bez wątpienia jeden z najciekawszych miodów odmianowych: w smaku łagodny z wyraźną cytrusową nutą, o delikatnym, kwiatowym aromacie i masłowatej konsystencji. Jak dodać do tego szczególne, rzadko spotykane właściwości zdrowotne, to łatwo zrozumieć czemu miód faceliowy ma grono swoich zagorzałych wielbicieli.
Właściwości miodu faceliowego
Miód faceliowy jak chyba żaden inny, przydatny jest przy nieżytach i wrzodach żołądka oraz chorobach dwunastnicy. To efekt jego łagodzących właściwości i znacznego działania przeciwbakteryjnego. Dzięki sporej zawartości olejków eterycznych, miód faceliowy zalecany jest osobom cierpiącym na astmę oskrzelową, i nawracające infekcje górnych dróg oddechowych. Miód faceliowy jest również przydatny przy nadciśnieniu tętniczym i chorobach serca. Dzięki sporej zawartości glukozy znakomicie wpływa też na regenerację organizmu po ciężkim wysiłku fizycznym.
Facelia błękitna - królowa roślin miododajnych
No tak się przynajmniej o niej mówi, ponieważ według literatury pszczelarskiej, jest to chyba najobficiej nektarująca roślina naszej szerokości geograficznej. Źródła podają, że jej wydajność miodowa z 1h uprawy może sięgać nawet 800 kg miodu. U nas na Warmii i Mazurach nie jest aż tak różowo z tą midodajnością facelii błękitnej. Ale ponieważ jej uprawy spotykamy niezwykle rzadko, to i tak roślinka ta, stanowi prawdziwy rarytas dla pszczelarza, dla pszczół, a w końcu dla miłośników miodów odmianowych.
Miód faceliowy - smak, zapach, konsystencja
Ten miód ma wierne grono wielbicieli, nie tylko przez wzgląd na swe właściwości, ale również z uwagi na szczególne walory smakowe. Zna je każdy, kto choć raz próbował miodu faceliowego. Pierwsze wrażenie to bardzo łagodny cytrusowy aromat, przywodzący na myśl egzotyczne owoce. W konsystencji miód faceliowy jest przyjaźnie miękki, ale nie kremowy. No i w końcu jego smak - delikatny ale z wyczuwalną cytrusową końcówką. Właśnie ta subtelność miodu faceliowego, czyni go prawdziwym ulubieńcem dzieci.
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C. Więcej praktycznych porad odnośnie tego jak przechowywać miód faceliowy (i innych miodów), znajdziesz tutaj.
Nasze wpisy blogowe:
Kolory miodu - czyli jak rozróżnić gatunki miodów
Miód na serce - miód na zdrowie i miłość