DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 300,00 zł.

Miód gryczany - surowy, nierozgrzewany miód zbierany przez pszczoły na polach pogranicza Warmii i Mazur, słynących ze szczególnie obfitego nektarowania upraw gryki. Miód gryczany zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu i jest bogaty w witaminę C. W tradycji ludowej zalecany w przy chorobach krążenia, wspomaga udrażnianie naczyń krwionośnych i wspomaga pracę serca.

Miód gryczany

Miód gryczany

Miód gryczany to miód naprawdę niezwykły. Nasze doświadczenie pokazuje, że ma on wyłącznie swoich zagorzałych fanów, lub zaciętych przeciwników. Mało kto jest w stanie pozostać na niego obojętnym. A wszystko za sprawą intensywnego, charakterystycznego smaku i silnego aromatu, którym szczyci się miód gryczany. Ten szczególny smak, nas pasieczników od razu przenosi w okolice historycznej wsi Grunwald, gdzie rokrocznie nasze pszczoły wędrują by zbierać miód z wyjątkowo intensywnie nektarujących tu kwiatów gryki. W naszym odczuciu smaki i aromaty miodu gryczanego zawierają więc żar kończącego się powoli lata, wspomnienie rozległych, białych pól gryki, kołysanych ciepłym zefirkiem, szum pszczelich skrzydeł, spieszących się by jak najwięcej znieść do ula tego cennego miodu, ale przede wszystkim tą niezwykłą woń pszczół, które pachną tak, tylko na pożytku gryczanym.

Kolor miodu gryczanego

Kolor miodu gryczanego jest ciemny, po odwirowaniu z plastrów w zasadzie bordowo-czarny. Im więcej nektarów gryki, oraz im mniej domieszek innych nektarów (w tym samym czasie nektarują późne odmiany lipy i biała koniczyna), tym ciemniejszy będzie miód gryczany i tym intensywniejszy będzie jego smak. Szczęśliwie, ów południowy skrawek mazur, gdzie wywozimy pszczoły na grykę słynie z wyjątkowo intensywnego nektarowania tej pożytecznej uprawy. A miód gryczany zbierany w tych stronach znany jest ze swej wysokiej jakości przynajmniej od początku XX wieku. Miód gryczany krystalizuje powoli (przez około 2-3 miesiące w temperaturze poniżej 18°C). Po krystalizacji przybiera kolor brązowy do ciemnobrązowego. 

Właściwości miodu gryczanego

Istnieje teoria mówiąca o tym, że im ciemniejszy miód, tym zdrowszy. Bez wątpienia jest to teoria słuszna w przypadku miodu gryczanego, posiadającego chyba najliczniejsze prozdrowotne właściwości. Miód gryczany zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu, a także inne cenne pierwiastki: żelazo, miedź, fosfor i jod. Jest bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B i PP. W tradycji ludowej zalecany w przy chorobach krążenia, wspomaga udrażnianie naczyń krwionośnych i wzmacnia pracę serca.

Miód surowy, nierozgrzewany 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl