Miód spadziowy. Na Warmii to prawdziwa rzadkość. Według starych miejscowych pszczelarzy, zbiór prawdziwego miodu spadziowego zdarza się średnio raz na dekadę. Rzadko, ale za to gdy się pojawi jest naprawdę doskonały! Spadź to wydzielina mszyc żerujących na drzewach liściastych (spadź liściasta), bądź na iglakach (spadź iglasta), jest niezwykle bogata w składniki mineralne, a miód, który tworzą z niej pszczoły zaliczany jest do najszlachetniejszych produktów pszczelich. U nas na Warmii, miód spadziowy to głównie spadź liściasta, z niewielką domieszką iglastej - w smaku tak niepowtarzalny, jak warmińskie lasy z których pochodzi.

31,50 zł

68,00 zł
Miód spadziowy z warmińskiego lasu
Potrzeba złożenia bardzo sprzyjających okoliczności by w naszych lasach pojawiła się spadź. Odpowiednie warunki do rozwoju sporej populacji mszyc i długi ciepły okres bezdeszczowej aury, daje szansę na wystąpienie miodu spadziowego, ale nie jest to gwarancja. Spadź zazwyczaj pojawia się na Warmii w niewielkich ilościach, stając się ledwie zauważalną składową miodu leśnego. Są jednak sezony, w których okoliczności przyrody pozwolą na zebranie prawdziwego miodu spadziowego. Jest to spadź pochodząca głównie z drzew liściastych: klonów, lip i buków, z niewielką domieszką spadzi drzew iglastych. Ten rzadki rarytas zbieramy w naszych leśnych pasiekach położonych daleko od uczęszczanych traktów, dzięki czemu nasz miód spadziowy w żaden sposób, nie jest skażony cywilizacją.
Smak i kolor miodu spadziowego
Miód spadziowy zaliczany jest do miodów ciemnych. Gdy jest płynny jego brązowy kolor, oglądany pod światło jest wyraźnie złamany zielonkawą poświatą - to charakterystyczna cecha spadzi. W smaku miód ze spadzi liściastej wydaje się poważny, ciężki, o bardzo rozbudowanym bukiecie. Choć jego charakter jest zdecydowany, to nie można nazwać go miodem "ostrym". Jego lekko żywiczny aromat, przywodzi na myśl ciemne, leśne ostępy. W stanie płynnym miód spadziowy jest bardzo gęsty, wręcz balsamiczny.
Miód spadziowy - właściwości
Cechą charakterystyczną miodu spadziowego jest wysoka zawartość biopierwiastków (wapń, sód, potas, fosfor, molibden, magnez, mangan) - zawiera ich kilkakrotnie więcej niż miody nektarowe. To między innymi dzięki temu miód ten obniża napięcie nerwowe i działa uspokajająco. Miód spadziowy jak żaden inny, wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn, oraz niweluje szkodliwe działanie używek, takich jak alkohol, czy tytoń. Ponad to miód spadziowy reguluje przemianę materii, rozszerza naczynia wieńcowe i reguluje pracę serca. Wykazuje też silne działanie przeciwbakteryjne.
Miód dziki, surowy nierozgrzewany
Miód spadziowy to miód, który powstał daleko od cywilizacji, postaraliśmy się by zachował swą dzikość. Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.