DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 199,00 zł.

Świeży olej tłoczony na zimno

Tłocznia oleju to nasze oczko w głowie, gdyż mamy tu kilka przyczyn do dumy. Po pierwsze nasiona i pestki z których tłoczymy nasze oleje, są wyjątkowej jakości i pochodzą z pewnego źródła:

  • uprawiane na Warmii i Mazurach, przez znanych i zaufanych rolników, z którymi współpracujemy pszczelarsko,
  • w uprawie nie stosowano glifosatów, a to naszym zdaniem podstawowy warunek prozdrowotnego działania oleju,
  • pochodzą z upraw rolnictwa zrównoważonego, prowadzonych przy minimalnej, niezbędnej ilości zabiegów agrotechnicznych.

Po drugie, procedura tłoczenia naszego oleju, to manufakturowa działalność, podczas której, możemy zadbać o wszystkie szczegóły:   

  • tłoczymy na zimno w niewielkiej prasie ślimakowej wykonanej w całości ze stali nierdzewnej,
  • tłoczymy w niedużych partiach, dzięki temu olej zawsze jest świeży i trafia do odbiorców, krótko po wytłoczeniu,
  • nie filtrujemy oleju by nie tracił cennych składników - poddajemy go jedynie naturalnej sedymentacji.

Sekrety naszego oleju

Szanowny czytelniku, szanowna czytelniczko, skoro jesteś już tak daleko w lekturze naszej strony, to znaczy, że nie obojętne jest Ci to, co stawiasz na swój stół. Dlatego też w tym miejscu chcemy opowiedzieć Ci o wyjątkowej zawartości naszych butelek z olejem. Wysoka jakość składa się zazwyczaj z kumulacji najlepszych praktyk - tak jest i w tym przypadku. Oto szczegóły: 

Olej tłoczony na zimno

Zwykło się uważać, że olej tłoczony na zimno, to ten wytłoczony w temperaturze poniżej 40°C. Taką temperaturę tłoczenia można osiągnąć jedynie używając niewielkiej prasy ślimakowej, o małej wydajności tłoczenia. Duże prasy, o dużej wydajności, zgniatają jednorazowo znaczną ilość nasion/pestek. Tarcie jakie wtedy wytwarzają wytłoczyny podnosi temperaturę tłoczenia nawet do 60-80°C. Olej jest wtedy tłoczony niby na zimno (bez sztucznego podgrzewania), jednak jego cenne składniki mogą nie przetrwać takiej próby. W naszej tłoczni, szczęśliwie używamy najmniejszej dostępnej na rynku profesjonalnej prasy ślimakowej, o wydajności nieprzekraczającej 4 litrów na godzinę. Dzięki temu olej tłoczony jest w temperaturze poniżej 40°C, a małe partie tłoczenia, powodują, że każdy z gatunków tłoczymy średnio raz w tygodniu. Dlatego też olej zawsze dociera do Ciebie tak świeży, jak to możliwe.

Olej dziewiczy i olej naturalny

Wydaje się, że obu pojęć można używać wymiennie, jednak dostrzegamy w nich pewną różnicę, o której warto tu wspomnieć. Olej dziewiczy to olej, którego skład biochemiczny nie różni się od oleju zawartego w nasionach czy pestkach, z których został wytłoczony. Czyli, mówiąc prościej, olej jest dziewiczy, jeśli nic nie zmieniło się w nim w drodze od nasiona/pestki do butelki. W naszej tłoczni do tej kategorii zaliczamy olej rzepakowy i lniany. Pojęcia olej naturalny, używamy natomiast, gdy prażymy pestki przed ich wytłoczeniem. Tak robimy w przypadku oleju z pestek dyni, tłoczonego wyjątkowo w prasie stemplowej. Również przed wytłoczeniem oleju ze słonecznika prażymy około 20% pestek (pozostałe 80% tłoczenia to olej dziewiczy). Czynimy to głównie przez wzgląd na pożądany smak oleju. Prażenie pestek powoduje wydobycie głębi smaku i aromatu - w przypadku słonecznika i pestki dyni to bardzo pożądany zabieg. 

Rolnictwo zrównoważone i brak glifosatów

Nasze oleje tłoczone są z nasion i pestek uprawianych na Warmii i Mazurach. Nasz region, poza swoim niewątpliwym urokiem, ma jeszcze jedną ważną cechę - jest stosunkowo ekologicznie czysty. Nie brak tu gospodarstw ekologicznych, oraz tych, prowadzących swe uprawy zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. To właśnie od nich pochodzą nasiona i pestki, z których tłoczymy nasze oleje. Podstawą rolnictwa zrównoważonego, jest stosowanie wyłącznie niezbędnych zabiegów agrotechnicznych, oraz nie używanie w uprawie glifosatów (np. roundupu) w celu sztucznego dosuszania nasion jeszcze na polu. Właśnie  brak desykacji, jest dla nas podstawowym warunkiem jaki spełniać muszą nasiona i pestki z których powstają nasze oleje. Bez spełnienia tego warunku, trudno naszym zdaniem mówić o prozdrowotnym działaniu olejów.

Sedymentacja zamiast filtrowania

Skuteczne filtrowanie oleju, jest związane ze znacznym podniesieniem jego temperatury, a często również z oddziaływaniem na niego czynnikami chemicznymi (rafinacja). Wszystkie te zabiegi powodują, że olej wytraca swe prozdrowotne właściwości, a jednocześnie coraz dalej mu do takich przymiotników jak „dziewiczy” czy „naturalny”. Dlatego też w naszej tłoczni olej poddawany jest wyłącznie naturalnej sedymentacji. Podczas tego procesu, trwającego zazwyczaj 2-3 dni, cząsteczki wytłoczonych ziaren lub pestek, opadają na dno, a właściwy olej jest zlewany znad tego osadu. Dzięki temu olej zachowuje wszystkie swe cenne właściwości, ale też jego trwałość, jest mniejsza, niż trwałość olejów rafinowanych i wynosi średnio 6 miesięcy. 

Więcej o filozofii naszego gospodarstwa znajdziesz w artykule Myśl Hipokratesa w praktyce.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl