Czy miód traci właściwości?

0
Czy miód traci właściwości?

Czy miód traci właściwości? Czyli gdzie przechowywać miód by nie zrobić mu krzywdy?

Z jednej strony mówi się, że przechowywanie miodu może trwać wieki, bo ten praktycznie nie ma terminu przydatności do spożycia. Z drugiej strony wiadomo, że łatwo go zepsuć, że miodu lepiej nie dodawać do gorącej herbaty oraz, że podgrzewany miód traci właściwości. Ale tak naprawdę, jakie są walory miodu, które możemy stracić? Kiedy miód traci właściwości? Czy dobrze przechowywać go na kuchennej półce? A jeśli nie, to gdzie przechowywać miód by długo cieszyć się jego zbawiennymi właściwościami? Tego dowiesz się z tego artykułu. 

Właściwości miodu - czyli co jest do stracenia?

Prawdziwy miód pszczeli, właściwie odebrany pszczołom i dobrze przechowywany zawiera wiele cennych substancji odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: cukry proste, białka, aminokwasy i enzymy, a także kwasy organiczne i substancje mineralne. To dzięki nim miód wpływa wzmacniająco na nasz organizm, chroni go przed działaniem toksyn, usprawnia metabolizm i działa bakteriobójczo. Niektóre z substancji zawartych w miodzie są stosunkowo trwałe, inne są bardziej wrażliwe i w niesprzyjających warunkach szybciej ulegają rozkładowi. Rzecz w tym, że działanie miodu w znacznej mierze opiera się na współdziałaniu zawartych w nim substancji. Świetnym tego przykładem jest choćby antybakteryjna właściwość miodu, którą zawdzięczamy głównie nadtlenkowi wodoru. Ten związek chemiczny powstaje dzięki działaniu inwertazy (enzym zawarty w ślinie pszczół), na glukozę (główny cukier prosty zawarty w miodzie). Jeśli inwertaza zawarta w miodzie traci swą aktywność, znika też jego antybakteryjne działanie. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o trwałość wszystkich składników miodu. Tylko jak to zrobić? Gdzie przechowywać miód by nie tracił właściwości?

Temperatura a przechowywanie miodu

Miód podgrzany do temperatury bliskiej 50°C wytraca aktywność zawartych w nim enzymów, a co za tym idzie traci znaczną część swych cennych właściwości. Jednak proces ten zachodzi również w niższych temperaturach, tyle że wolniej. Miód przechowywany w temperaturze bliskiej 30°C straci swe właściwości w kilka tygodni, ale temperatura pokojowa, też nie jest dla niego w pełni bezpieczna na dłuższą metę. Jak dowodzą badania, idealna temperatura przechowywania miodu plasuje się poniżej 18°C. Ważne też by było to suche zaciemnione miejsce. Tak przechowywany miód nawet po upływie roku wykaże się zawartością aktywnych enzymów i znaczną biologiczną aktywnością. Ale czy to oznacza, że za każdym razem gdy chcemy sięgnąć po łyżeczkę miodu powinniśmy schodzić do piwnicy? Absolutnie nie!

Przechowywanie miodu - dobra praktyka

Zasada jest prosta: jeśli zrobiliśmy zapasy miodu to przechowujmy je w chłodzie: w spiżarce, w piwnicy, jeśli nie mamy innego miejsca to w dolnych szafkach najchłodniejszego pomieszczenia w domu (wiadomo - im niżej tym chłodniej), a jeśli mamy dużo miejsca w lodówce to będzie mu tam świetnie. Ale gdy już otworzymy słoik to śmiało trzymamy go pod ręką na kuchennym blacie czy w podręcznej szafce. Wszak zazwyczaj zjadamy słoik miodu w przeciągu miesiąca, a to czas w którym temperatura pokojowa nie zrobi mu krzywdy. W temperaturze pokojowej również konsystencja miodów jest znacznie sympatyczniejsza - miody po skrystalizowaniu potrafią być twarde, zwłaszcza te wiosenne, a wyższa temperatura wpływa na ich zmiękczenie.

Pełnowartościowy miód

Zadbaliśmy, by nasze miody nie straciły nic ze swych właściwości. Odbieramy je kiedy są mocno dojrzałe - a więc maksymalnie wysycony pszczelimi enzymami. Można to poznać po gęstości miodu (nabraliśmy wprawy w badaniu organoleptycznym: dziobiemy dłutem pszczelarskim ramkę z miodem i po prędkości skapywania kropli oceniamy dojrzałość miodu), lub po stopniu zasklepienia ramek: pszczoły poszywają woskiem gotowy, dojrzały miód. Choć czasem nam wydaje się jeszcze zbyt rzadki, to nie polemizujemy - przecież to pszczoły lepiej znają się na miodzie niż my! Po odwirowaniu z plastrów od razu przelewamy miód do hermetycznie zamykanych słoików. Przechowujemy go w ciemnym klimatyzowanym magazynie (nawet w upały utrzymujemy tam 16°C). Zrobiliśmy więc wszystko by nasz miód mógł cieszyć wszystkimi właściwościami, jakimi obdarzyła go natura. Teraz Twoja kolej ;)

Komentarze do wpisu (0)

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl