Mąka orkiszowa bio drobnomielona w kamiennych żarnach 1 kg
towar niedostępny
Opis
Mąka orkiszowa bio drobnomielona
Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na Warmi. Pozyskana z ekologicznego, jarego orkiszu odmiany Wirtas, mielona w kamiennych żarnach, zawiera małe (niewyczuwalne) drobiny otrąb, przygotowywana na świeżo tuż przed wysyłką. Numer certyfikatu BIO: 019873213203.005.
Właściwości mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa jest lekkostrawna, zawiera cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały (witaminę A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, E i K oraz błonnik, cukry, skrobie, sterole, cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo). Zawarty w nim gluten ma zupełnie innych skład i właściwości niż gluten przemysłowej pszenicy, a co ważniejsze, często nie powoduje alergii u osób uczulonych.
Tradycyjny sposób mielenia mąki
Kamienne żarna, w których mielimy naszą mąkę, to najlepsze (choć bardzo już rzadkie), co może spotkać zboże - mielone w ten sposób nie traci właściwości. Mąka pozyskiwana w żarnach jest nieco inna, niż mąki sklepowe, ale można się jej "nauczyć" a wtedy z powodzeniem zastępuje zwykłą mąkę pszenną, doskonale służąc naszej zdrowotności. W naszym domu wyrabiamy z niej praktycznie wszystko: od naleśników przez pizze po gofry.