Miód lipowy 980 g, nierozgrzewany
towar niedostępny
Opis
Najlepszy miód lipowy
W świecie pszczelarskim istnieje opinia, że na Warmii i Mazurach, w udanym sezonie możemy pozyskać jeden z najlepszych miodów lipowych w Europie. To wszystko dzięki starym odmianom lip i sprzyjającemu im klimatowi. Dawni mieszkańcy naszego regionu pasjami sadzili lipy wzdłuż dróg, by dawały osłonę od słońca i deszczu w trakcie podróży. Drogi te, w znacznej części są dziś nie uczęszczane, dzięki czemu stare lipy rosną przy nich bez przeszkód. Aleja lipowa z której korzystają nasze pszczoły ma ponad 4 kilometry długości, jest niemal zapomniana przez pojazdy mechaniczne i porasta ją około 600 starych lip. To dzięki nim nasz miód lipowy jest tak aromatyczny i intensywny, że bez przeszkód może startować w konkursie na najlepszy miód lipowy w Europie.
Smak i aromat miodu lipowego
Ten, kto choć raz posiedział pod kwitnącą, wonną i rozbzyczaną lipą, ten nie będzie miał problemu by rozpoznać smak prawdziwego miodu lipowego. Jego aromat oddaje zapach kwitnącej lipy, a jego smak można wyobrazić sobie jako esencję lipowego kwiatu: intensywny, jakby miętowy a w końcówce prawie wytrawny. Ciężko uchwycić jego wyjątkowość obiektywnym słowem, jednak na pewno nie da się powiedzieć o nim "miód jak miód".
Właściwości miodu lipowego
Nasze babcie wiedziały co robią zalecając miód lipowy przy przeziębieniach i anginach. Tradycja zwykła przypisywać miodowi lipowemu działanie antybiotyczne - i słusznie. Dziś wiemy, że dzięki wysokiej zawartości pszczelich enzymów i olejków eterycznych miód lipowy wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działa też przeciwgorączkowo, napotnie i uspokajająco. Zalecany jest przy infekcjach zatok i górnych dróg oddechowych. Jednym słowem, to znakomity miód na jesienno - zimową porę.
Jak stosować miód lipowy
W naszym odczuciu miód lipowy to najbardziej uniwersalny miód, ze wszystkich, które zbieramy. Idelanie pasuje do herbatki, czy porannej wody z miodem. Świetnie sprawdzi się z pieczywem (zwłaszcza pieczywem chrupkim), najlepiej w towarzystwie masła orzechowego. Użyjemy go z powodzeniem jako marynaty do mięs, czy składnik sosu winegret. No a jakby łyżkę miodu lipowego zanurzyć w słoiku i zjeść bez dodatków, to aż czuć jak zawarte w nim enzymy i olejki eteryczne rozchodzą się po ciele... Sposób użycia miodu lipowego zależy wyłącznie od Ciebie, a jego skład i tak zadziała zgodnie ze swymi właściwościami. Ale pamiętaj - miód straci swe waloryi powyżej 45° C, dlatego nie warto dodawać go do gorących napojów. Miód lipowy - jak każdy prawdziwy miód - będzie też tracił swe właściwości długo przechowywany w temperaturze pokojowej (podkreślamy: długo). Dlatego, jeśli go używasz, niech stoi na szafce - nic mu się nie stanie przez miesiąc lub dwa w domowej temperaturze. Ale gdy zamierzasz spożywać go za pół roku, koniecznie znajdź dla niego suche, zacienione miejsce o temperaturze poniżej 18° C. Może w piwnicy a może na podłodze w spiżarni? Im chłodniej tym będzie mu lepiej - w ten sposób jego pożyteczne właściwości zachowasz na długo. Więcej porad o przechowywaniu miodu znajdziesz w naszym artykule: Czy miód traci właściwości?
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C. Uwaga: miód niewłaściwie przechowywany może ulegać naturalnej fermentacji, a co gorsza, może tracić aktywność enzymatyczną. My i pszczoły zrobiliśmy wszystko by zachować jego cenne walory, teraz Twój ruch.