DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 300,00 zł.

Miód nawłociowy 1kg , nierozgrzewany

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 58,00 zł 58.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Miód nawłociowy

Wspaniały, bardzo aromatyczny miód, który w procesie krystalizacji nabiera miękkiej masłowatej konsystencji. Bardzo cenimy jego walory smakowe, aromat i rzadko spotykane właściwości. Dlatego też by pozyskać najwyższej jakości miód nawłociowy wybieramy się z naszymi pszczołami w rekordową podróż. Opuszczamy Warmię i Mazury, pokonujemy dystans 270 kilometrów by ostatecznie trafić w zdziczałą pradolinę Wisły, gdzie jak nigdzie indziej rozpanoszyła się nawłoć późna. Pszczoły nie lubią tak długich podróży, ale na miejscu czeka je nagroda. Oprócz miodu zbierają na nawłoci duże ilości pyłku, który stanowi bardzo cenny zimowy pokarm, dostarczający pszczołom białka i witamin. W ten sposób, dla każdego jest pożytek z tej dalekiej wyprawy.  

Miód nawłociowy z doliny Wisły

Naprawdę długa jest ta podróż. Z przyczepą pełną uli nie da się pojechać szybko więc droga trwa od zmierzchu do świtu, ale warto. Nawłoć nektaruje obficie tylko przy bardzo sprzyjających warunkach. Wiadomo, że pojawienie się kwiatów na roślinach nie jest równoznaczne z tym, że zaczną one wydzielać nektar. Nawłoć jest w tym względzie bardzo kapryśna, ale pradolina Wisły tworzy znakomite warunki do jej nektarowania. Ziemia jest tu wilgotna, bez względu na ilość opadów, więc jeśli w drugiej połowie sierpnia dopisze słoneczna pogoda, to ule uginają się pod ciężarem miodu nawłociowego. A jest on najprzedniejszej jakości o czym na samym początku informuje nas jego konsystencja.

Smak, aromat i konsystencja miodu nawłociowego

Obfity zbiór miodu, zazwyczaj gwarantuje jego dużą dojrzałość. Tak jest w przypadku miodu nawłociowego. Ramki z miodem są całkowicie poszyte warstewką wosku - to znak, że pszczoły definitywnie zakończyły pracę nad miodem, uznając go za całkowicie gotowy. Miód nawłociowy jest wtedy gęsty, dojrzały i wysycony pszczelimi enzymami. Krystalizuje szybko ( w przeciągu 2-3 tygodni od odebrania), przybierając miękką masłowatą postać, która stanowi duży atut miodu nawłociowego, ułatwiający znacznie też jego użytkowanie. Miód nawłociowy szczyci się silnym kwiatowym aromatem. W smaku jest bardzo charakterystyczny z lekko kwaskową końcówką - trudno pomylić go z jakimś innym. 

Właściwości miodu nawłociowego

Ponieważ miód nawłociowy nie jest szczególnie znany, mało kto też wie, że przejawia silniejsze właściwości, napotne i przeciwgorączkowe niż miód lipowy. Jego cechą szczególną jest bardzo wysoka aktywność antybiotyczna, którą zawdzięcza dużej zawartości flawonoidów. Dwa z nich: rutyna i kwercetyna wpływają również wzmacniająco na naczynia krwionośne. Dlatego też miód nawłociowy przyda się przy przeziębieniach, grypie, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz problemach z krążeniem. MIód nawłociowy - jak i inne miody późne - wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, łagodząc infekcje bakteryjne i stany zapalne. Polecany jest wspomagająco przy kamicy nerkowej i problemach z prostatą.  

Do czego stosować miód nawłociowy

Ponieważ miód nawłociowy po skrystalizowaniu przyjmuje miękką masłowatą konsystencję to świetnie nada się do smarowania. Bardzo lubią go krakersy, chrupkie pieczywo i świeże bułeczki. Przez wzgląd na swój aromat i właściwości miód nawłociowy to znakomita baza porannej ciepłej wody z miodem (zwłaszcza w czasie przeziębienia), oraz idealny dodatek do herbatki z cytryną w chłodną porę.  

Nawłoć - gatunek obcy

Nawłoć rodzima - ta, która była z nami od dawna, została w ciągu ostatnich dziesięcioleci zdominowana przez przybyszki z daleka: nawłoć kanadyjską i nawłoć późną. Te obce gatunki nawłoci zachowują się w sposób bardzo ekspansywny: szybko porastają pola pozostawione odłogiem, wchodzą na łąki, a najchętniej panoszą się na nieużytkach. Z punktu widzenia bioróżnorodności nie jest to pożądany proces, gdyż nawłoć swym tupetem wypiera inne, cenne rodzime gatunki. Jednak terminowe koszenie łąk i nieużytków trzyma nawłoć w ryzach. Z punktu widzenia pszczół natomiast więcej z nawłoci pożytku, niż problemów, za to miłośnicy miodów odmianowych na pewno dostrzegą jej bezsprzeczne walory.

Miód surowy, nierozgrzewany 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód nawłociowy jest niezwykle wrażliwy na temperaturę, dlatego bezwzględnie należy przechowywać go w temperaturze poniżej 18°C. Dotyczy do zwłaszcza dłuższego przechowywania, gdy miód jest używany możemy trzymać go w temperaturze pokojowej, jednak nie dłużej niż ok. 2 miesiące. 

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl