DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 199,00 zł.

Miód z propolisem 980 g, kremowy nierozgrzewany

Miód z propolisem 1 kg Bractwo Pasieczników Wędrownych Miody Marmii i Mazur.JPG
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 68,00 zł 68.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Miód z propolisem kremowy

Miód o intensywnym żywicznym smaku i idealnie gładkiej, kremowej konsystencji. Zawiera 1,5 % ekstraktu propolisu - substancji, którą pszczoły wytwarzają z żywic drzewnych (głównie topoli czarnej, osiki i brzozy omszałej). Propolis, zwany też popularnie kitem pszczelim, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Jego cechą charakterystyczną jest jego bardzo złożony skład, który powoduje, że patogeny nie są w stanie się na niego uodpornić. Dzięki temu miód z propolisem to prawdziwy młot na bakterie a nawet wirusy. Ale to nie wszystkie jego zalety. Miód z propolisem trwale zachowuje swą aksamitną, kremową konsystencję, dzięki czemu znakomicie nadaje się do smarowania.

Jak powstaje miód z propolisem

Na początek słowo o tym jak powstaje sam propolis. Okazuje się że pszczoły są wybredne w zbieraniu żywic drzewnych. W grę wchodzą tylko gatunki drzew wydzielające żywice o największej aktywności biologicznej. W naszej szerokości geograficznej są to: brzoza omszała, osika i topola czarna (Isidorow 2013). Pszczoły zbierają wyłącznie żywice młodych pędów i pąków zwane eksudatami. Z nich za pomocą żuwaczek formują małe kulki, przyczepiają sobie do tylnych nóżek i tak zanoszą do ula. Tam kolejne pszczoły (znów z pomocą żuwaczek), rozpakowują żywiczne tobołki swych koleżanek. Udział pszczelej śliny, a więc i pszczelich enzymów, powoduje przekształcenie się eksudatów w propolis. My pozyskujemy ten cenny balsam z górnych beleczek ramek ulowych, gdzie pszczoły doszczelniają ul właśnie z użyciem propolisu. Następnie w szklanym naczyniu zalewamy pozyskany propolis 70% spirytusem. Po kilku tygodniach uzyskujemy roztwór nasycony propolisu, który mieszamy z kremowym miodem rzepakowym w proporcji 3 litry propolisowej esencji na 200 litrów miodu.

Właściwości miodu z propolisem

Chodź to może wydawać się dziwne, to jednak 1,5% esencji propolisu w zupełności wystarczy, by nasz miód z propolisem wykazywał silne działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i odkażające. Już nasze babcie z dawna wiedziały że taka mieszanka znakomicie łagodzi stany zapalne gardła, podnosi odporność i funkcje obronne organizmu, jak również sprzyja gojeniu się ran. W propolisie rozpoznano kilkaset (!) substancji o działaniu przeciwdrobnoustrojowym. Ale cały „spryt” propolisu polega na czymś więcej niż wielość czynników antyseptycznych. Substancje w zawarte w kicie pszczelim (flawonoidy, kwasy fenolowe i olejki eteryczne), działają w różnorodny sposób, uniemożliwiając patogenom uodpornienie się na działanie propolisu. Dlatego też miód z propolisem, to bezpieczny a zarazem skuteczny środek walki z bakteriami, grzybami, a nawet wirusami. Świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu, zapaleniu gardła i górnych dróg oddechowych, jak również jako maść na skaleczenia. Więcej o niezwykłych właściwościach propolisu i miodu z propolisem znajdziesz tutaj.

Jak stosować miód z propolisem

Jeśli używamy miodu z propolisem do leczenia infekcji gardła i górnych dróg oddechowych, to należy pamiętać by stosować go jak balsam. Spożywamy go zatem często, by propolis w sposób stały pokrywał gardło. Gdy słodko - żywiczny smak w ustach mija, to po prostu zjadamy kolejne pół łyżeczki, pokrywając tym samym gardło kolejną porcją pszczelego balsamu. Dzięki swej kremowej konsystencji miód z propolisem świetnie nadaje się do smarowania - warto spróbować go (tak jak miodu gryczanego) w towarzystwie białego sera. Woda z miodem, przygotowana na bazie miodu z propolisem, będzie mętno - biała. To efekt reakcji propolisu z wodą, która jednak w żaden sposób nie osłabia działania kitu pszczelego. Rozpuszczając miód z propolisem w wodzie trzeba jednak mieć na uwadze, że cieniutka warstwa kitu pszczelego może osadzać się na ściankach naczynia trwale je zabarwiając. 

Miód surowy, nierozgrzewany, kremowy 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej i nie trzymamy ich w stalowych beczkach. Po odwirowaniu z plastrów miody kremowe przechodzą proces swoistego "ucierania" poprzez codzienne, krótkie mieszanie wolnoobrotowym mieszadłem. Następnie po około tygodniu, przelewamy je do hermetycznie zamykanych słoików. W ten sposób miody kremowe trwale zachowują aksamitną konsystencję, nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl