DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 199,00 zł.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 250 ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 19,00 zł 19.00
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Olej rzepakowy 

Zazwyczaj nam się wydaje, że oliwa z oliwek to prawdziwy rarytas i wzdychamy „szkoda że nie mieszkamy nad morzem śródziemnym”, bo mielibyśmy jej wokół dużo do wyboru. Ale to tylko klasyczny przykład słuszności przysłowia „cudze chwalicie, swego nie znacie”, Olej rzepakowy - taki prawdziwy wytłoczony na zimno, z dobrych nasion, szczyci się bliźniaczo podobnym składem co oliwa z oliwek. Ale nie tylko dlatego olej rzepakowy nazywany jest oliwą północy. Jego aromat i walory smakowe cenią smakosze nie tylko naszej szerokości geograficznej. Mamy też informacje, że niektórzy mieszkańcy wybrzeż morza śródziemnego, często wzdychają „ach czemu nie mieszkamy w Polsce”, mając na myśli właśnie walorów prawdziwego oleju rzepakowego. Ale do konkretów. Ole rzepakowy, który przed Wami to naprawdę perła wśród olejów. Oto dlaczego. 

Olej rzepakowy bez glifosatu

Używamy wyłącznie nasion rzepaku pochodzącego z warmińskich upraw rolnictwa zrównoważonego, przyjaznego środowisku naturalnemu. Rzepak, z którego tłoczymy nasz olej, jest uprawiany bez użycia glifosatów. Ani roundup, ani żaden inny desykant nie ma kontaktu z uprawami. Jak za dawnych czasów rzepak jest koszony i przed zbiorem dosycha na polu. Może jest to mniej wydajna i nieco archaiczna technologia, ale za to daje pewność, że do oleju nie przenikają niepożądane substancje chemiczne. W naszym przekonaniu brak stosowania glifosatów w uprawie roślin oleistych jest absolutnie kluczowym czynnikiem zdrowotnych właściwościach oleju z nich tłoczonego. 

Olej z rzepaku zapylanego przez nasze pszczoły

Rzepak to jeden z pierwszych pożytków pszczelich, wspaniale służący rozwojowi całego roju - pod warunkiem, że rzepak prowadzony jest w uprawie rolnictwa zrównoważonego i bez stosowania oprysków kwitnącego łanu. Pszczoły są niezwykle czułe na chemizację i pierwsze padają ofiarą nierozważnego stosowania środków ochrony roślin. Dlatego też, gdyby nasze zaprzyjaźnione uprawy rzepaku prowadzone były w niewłaściwy sposób my pszczelarze wiedzielibyśmy o tym jako pierwsi. Jednak długoletnia udana współpraca z plantatorami rzepaku daje nam pewność, że zarówno nasz miód rzepakowy, jak i olej, to towar pierwszego sortu, wolny od jakichkolwiek nieporządanych substancji chemicznych. 

Właściwości oleju rzepakowego 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest nie tylko smakowity, ale też wydatnie służy naszej zdrowotności. Jego skład biochemiczny jest bardzo zbliżony do składu oliwy z oliwek. Posiada idealne wręcz proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych, omeg 3, 6 i 9.. Doskonale wpływa na kondycję układu sercowo - naczyniowego. Jest przydatny w profilaktyce miażdżycy, pozytywnie wpływa na przemianę materii, oraz redukcję poziomu "złego" cholesterolu. Jest bogaty w witaminy: A, E, K i D2.

Do czego używać olej rzepakowy

Możemy go stosować dokładnie tak jak używamy oliwy z oliwek (tyle że teraz to mieszkańcy wybrzeża morza śródziemnego będą nam zazdrościć). Olej rzepakowy to znakomity składnik sosu winegret. Nasz domowy przepis jest prosty: trochę ciemnego miodu (najlepszy wrzosowy lub gryczany, ewentualnie leśny lub nostrzykowy) mieszamy z octem balsamicznym a następnie ciągle mieszając dodajemy olej rzepakowy (warto spróbować z odrobiną musztardy). Prawdziwy olej rzepakowy to również świetny kompan sałatek, pizzy i kanapek. Ale to nie wszystko olej rzepakowy nada się również do smażenia - najlepiej na niedużym ogniu. Nasz olej rzepakowy jest niefiltrowany, a zawarte w nim drobinki nasion - choć pożyteczne i zdrowe - będą dymić podczas smażenia na dużym ogniu. 

Tradycyjna metoda tłoczenia oleju

Tłoczony na zimno to mało powiedziane. Jest również nierafinowany, niefiltrowany, po wytłoczeniu poddany naturalnej sedymentacji. Wszystko to powoduje że nasz olej rzepakowy może zawierać niewielkie ilości osadu lub okruszki ziaren - nie należy się tym przejmować, gdyż to samo dobro! Te frakcje zawierają cenne składniki - zbliżając się do dna butelki należy wstrząsać nią przed użyciem by nic się nie zmarnowało.

Nasz olej rzepakowy nadaje się do użycia na zimno, jak i do smażenia, jednak nie ma co przesadzać z temperaturą do jakiej go rozgrzewamy. Podgrzany zbyt mocno będzie dymił, gdyż drobinki nasion, obecne w oleju przy braku filtracji, będą ulegały spalaniu.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl