Olej słonecznikowy tłoczony na zimno - długo szukaliśmy sposobu by wydobyć wszystkiej jego aromaty nie tracąc walorów zdrowotnych. W tym celu odwołaliśmy się do tradycyjnych sposobów tłoczenia oleju naszych wschodnich sąsiadów i... udało się! Proces jest pracochłonny, ale efekt wart jest wszelkich trudów. Nasz sekret zaklęty jest w tej buteleczce!
Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno
Długo szukaliśmy sposobu by wydobyć wszystkiej jego aromaty nie tracąc walorów zdrowotnych. W tym celu odwołaliśmy się do tradycyjnych sposobów tłoczenia oleju naszych wschodnich sąsiadów - 20 % pestek uprażyliśmy przed tłoczeniem i... udało się! Olej pachnie genialnie i choć proces jego tłoczenia jest pracochłonny, to efekt wart jest wszelkich trudów!
Właściwości oleju słonecznikowego
Zimno tłoczony olej słonecznikowy zawiera niezwykle dużo witaminy E, beta karoten, lecytynę oraz kwasy omega 9 i 6. Wykazuje działanie antyoksydacyjne, wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, oraz wspomaga przemianę materii.
Tradycyjna metoda tłoczenia oleju
Tłoczony na zimno to nie wszystko - jest nierafinowany, niefiltrowany, poddany jedynie naturalnej sedymentacji. Wszystko to powoduje że nasz olej może zawierać niewielkie ilości osadu lub okruszki ziaren - nie należy się tym przejmować, gdyż to samo dobro! Te frakcje zawierają cenne składniki - zbliżając się do dna butelki należy wstrząsać nią przed użyciem by nic się nie zmarnowało.
Olej do stosowania na zimno - doskonały do sałatek, sosów i past.