DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 300,00 zł.
 

Miód z propolisem kremowy - zawiera 1,5 % ekstraktu propolisu - specjalnej substancji, którą pszczoły wytwarzają z żywic drzewnych - głównie topoli osiki i brzozy. Propolis wykazuje działanie bakteriobójcze i odkażające. Niezwykły, silnie żywiczny smak tego miodu to właśnie efekt dodatku propolisu.

Miód z propolisem

Miód z propolisem kremowy

Niezwykły miód o żywicznym smaku i kremowej konsystencji. Zawiera 1,5% propolisu - najbardziej bakteriobójczej pszczelej substancji. Propolis, czyli kit pszczeli, powstaje z żywic drzewnych, z których pszczoły tworzą niezwykłą leczniczą emulsję. Już jej nieduży dodatek do miodu, nadaje mu silnie przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych właściwości. Kit pszczeli wykazuje też działanie odkażające i przeciwwirusowe. Dlatego nasz miód z propolisem, jest znakomitym towarzyszem w leczeniu grypy i wszelkich infekcji gardła. To nie wszystko. Miód z propolisem zachowuje idealnie kremową konsystencję, a starannie dobrana proporcja propolisu powoduje, że miód ten szczyci się znakomitą równowagę między słodyczą i żywicznym charakterem.  

Propolis - co to jest?

Jak dowodzi profesor Isidorov, propolis powstaje z żywic tylko 2 gatunków drzew: brzozy i topoli osiki. To nie przypadek - pszczoły wiedzą co robią. To właśnie żywice tych drzew, posiadają najsilniej, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne właściwości. Pszczoły za pomocą żuwaczek pobierają żywicę z młodych pędów i pąków, a następnie znoszą je do ula, dodają swoje enzymy i tworzą propolis - jedną z najbardziej zagadkowych substancji w ulu. Dlaczego zagadkowych? Otóż, szczegółowe badania pokazują, że jego skład jest bardzo skuteczny ale też niezwykle złożony. Do dziś nauka nie rozpoznała wszystkich składowych kitu pszczelego, a bogactwo jego składu powoduje, że nie ma możliwości, by wytworzyć go sztucznie. Tą niezwykłą substancję zawdzięczamy wyłącznie pszczołom. Obecność miodu ułatwia przyswajanie propolisu, dzięki czemu w łatwy (i smaczny) sposób możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw tego niezwykłego daru ula.     

Właściwości miodu z propolisem

Nazwa propolis pochodzi od greckich słów pro (przed) i polis (miasto), określających nie tyle przedmieście, co zewnętrzny mur okalający miasto. Taką właśnie rolę bariery wobec bakterii, wirusów i grzybów pełni propolis. W ulu kit pszczeli służy do dezynfekcji i odkażania. Pszczoły powlekają nim drobne szczeliny, ubytki i łączenia ścian ula. Obecność kitu pszczelego w ulu uniemożliwia rozwój niepożądanych bakterii, patogenów i grzybów. Na nas propolis działa bardzo podobnie - wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i odkażające. Nasze babcie z dawna wiedziały że miód z propolisem znakomicie łagodzi stany zapalne gardła, podnosi odporność i funkcje obronne organizmu, jak również sprzyja gojeniu się ran.

Miód z propolisem - jak stosować? 

Miód z dodatkiem kitu pszczelego podnosi trwałość efektu “zewnętrznego muru”, ponieważ można nim dosłownie “nasmarować” gardło. Najlepiej używać go mało, a często. Zasada działania miodu z propolisem opiera się na jego względnie stałej obecności w gardle i jamie ustnej. Najlepiej więc dozować go sobie na łyżeczce w małych porcjach, gdy jego smak przemija można przyjąć kolejną dawkę. Nasza domowa praktyka dowodzi, że w ten sposób można uporać się z infekcjami w szybki i smakowity sposób. Miód z propolisem nadaje się również do smarowania i można używać go jak każdego innego miodu. Rozpuszczanie go w wodzie powoduje zabielenie płynu - to normalny efekt i nie należy się nim przejmować. 

Jak powstaje miód z propolisem

Pierwszym krokiem jest przygotowanie esencjonalnej nalewki propolisowej. Rozpuszczamy kit pszczeli w 70% spirytusie do granic absorpcji, tworząc roztwór nasycony. Tak przygotowaną esencję mieszamy z miodem w proporcji 1:66, uzyskując miód o zawartości 1,5 % propolisu. Uznajemy to za idealną proporcję: ilość kitu pszczelego jest znaczna, a jednocześnie miód jest smaczny i nie musimy się do niego zmuszać. Większy dodatek propolisu, powoduje zbyt żywiczny smak miodu. Bazą miodu z propolisem jest kremowy miód rzepakowy. To dzięki niemu, ten smakołyk trwale zachowuje idealnie masłowatą konsystencję.  

Miód surowy, nierozgrzewany, kremowy 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej i nie trzymamy ich w stalowych beczkach. Po odwirowaniu z plastrów, miody kremowe przechodzą proces swoistego "ucierania" poprzez codzienne, krótkie mieszanie wolnoobrotowym mieszadłem. Następnie po około tygodniu, przelewamy je do hermetycznie zamykanych słoików. W ten sposób miody kremowe trwale zachowują aksamitną konsystencję, nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C. Miód z propolisem potrafi z czasem się rozwarstwić - nie jest to wada. Zamieszanie go łyżeczką zlikwiduje ten problem. Więcej informacji o przechowywaniu miodów znajdziesz tutaj.

 
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl