Miód z propolisem 400 g kremowy, nierozgrzewany
towar niedostępny
Opis
Miód z propolisem kremowy
Żywiczny w smaku miód, o kremowej konsystencji, zawiera 1,5 ekstraktu propolisu - substancji, którą pszczoły wytwarzają z żywic drzewnych (głównie topoli, osiki i brzozy). Jego bazą jest kremowy miód rzepakowy, dzięki czemu miód z propolisem trwale zachowuje swą aksamitną konsystencję i znakomicie nadaje się do smarowania.
Właściwości miodu z propolisem
Propolis wykazuje silne działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i odkażające. Nasze babcie z dawna wiedziały że znakomicie łagodzi stany zapalne gardła, podnosi odporność i funkcje obronne organizmu, jak również sprzyja gojeniu się ran.
Jak powstaje miód z propolisem
Do kremowego miodu rzepakowego dodajemy 1,5% nalewki propolisowej przygotowanej na bazie 70% spirytusu. Nalewka ta jest bardzo esencjonalna - wysycamy ją propolisem do granic możliwości, dzięki czemu miód z jej dodatkiem uzyskuje silnie żywiczny smak.
Miód surowy, nierozgrzewany, kremowy
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej i nie trzymamy ich w stalowych beczkach. Po odwirowaniu z plastrów miody kremowe przechodzą proces swoistego "ucierania" poprzez codzienne, krótkie mieszanie wolnoobrotowym mieszadłem. Następnie po około tygodniu, przelewamy je do hermetycznie zamykanych słoików. W ten sposób miody kremowe trwale zachowują aksamitną konsystencję, nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.