DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 199,00 zł.

Miód lipowy. Surowy, nierozgrzewany miód, zebrany przez pszczoły na przełomie czerwca i lipca przy starych lipowych alejach zachodniej Warmii. Gęsty, dojrzały, aromatyczny i bardzo lipowy. Zdaniem wielu to najsmaczniejszy miód odmianowy. Według medycyny ludowej, miód lipowy pozytywnie wpływa na odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, uspokajające i napotne. 

Miód lipowy

Miód lipowy

Ponoć na Warmii i Mazurach w udanym sezonie możemy pozyskać jeden z najlepszych miodów lipowych w Europie! Wszystko to za sprawą sprzyjającego klimatu i starych odmian lip, którymi dawni mieszkańcy regionu obsadzali długie kilometry dróg - dziś już mało uczęszczanych. Nasze pszczoły rok rocznie korzystają z tej samej alei lipowej położonej na pograniczu Warmii i Powiśla. Ten dawny trakt, ciągnący się przez ponad 4 kilometry na całej swej długości zacieniony jest przez stare, bardzo miododajne lipy. To właśnie dzięki nim nasz miód lipowy jest tak aromatyczny i intensywny w smaku.

Miód lipowy i miód lipowo - leśny

Postanowiliśmy wprowadzić to rozróżnienie dla porządku. Sezon sezonowi nierówny i choć pszczoły co roku korzystają z tych samych lip to efekt zależy od pogody, intensywności kwitnienia całej lipowej alei, oraz siły nektarowania innych roślin. I tak, gdy lipy kwitną niezbyt intensywnie, a pszczoły poza nimi szukają nektarów w pobliskim lesie miód otrzymuje nazwę "lipowo - leśny". W smaku jest wyraźnie lipowy, ale złożony i rozbudowany o smaki nektarów leśnych roślin, a często i spadzi. Gdy jednak lipy kwitną jak szalone, a pszczoły nie znajdują przyczyn by latać gdzie indziej, miód otrzymuje nazwę "lipowy". To esencja kwiatu lipy, bardzo aromatyczny, w smaku intensywny o miętowej, wręcz wytrawnej końcówce. 

Właściwości miodu lipowego

Według tradycji ludowej, miód lipowo - leśny wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające. Nie na darmo nasze babcie zalecały go przy przeziębieniach i anginach. Sprzyja wzmocnieniu i regeneracji organizmu, pomocny okaże się też w stanach wyczerpania psychofizycznego.

Miód surowy, nierozgrzewany 

Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

Nasze wpisy blogowe:

Kolory miodu - czyli jak rozróżnić gatunki miodów
Miód na serce - miód na zdrowie i miłość

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl