Miód lipowy. Surowy, nierozgrzewany miód, zebrany przez pszczoły na przełomie czerwca i lipca przy starych lipowych alejach zachodniej Warmii. Gęsty, dojrzały, aromatyczny i bardzo lipowy. Zdaniem wielu to najsmaczniejszy miód odmianowy. Według medycyny ludowej, miód lipowy pozytywnie wpływa na odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, uspokajające i napotne.
Miód lipowo - leśny 400 gram, nierozgrzewany
- Miód zebrany przez pszczoły na przełomie czerwca i lipca przy starych lipowych alejach zachodniej Warmii.
- Jest efektem jednoczesnego nektarowania lip, leśnych ziół i białej koniczyny.
- Jedyny w swoim rodzaju, klasyczny smak pełni lata. Cechuje go wyraźny aromat kwiatów lipy, dzięki któremu nawet w najchłodniejsze dni robi się ciepło na sercu.
- Według medycyny ludowej, miód lipowo - leśny pozytywnie wpływa na odporność, wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające.
- Idealny składnik rozgrzewającej herbatki w słotną porę, oraz podstawa porannej wody z miodem i cytryną.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Miód lipowy 400 g, nierozgrzewany
- Zebrany przez pszczoły ze starych odmian lip, porastających prawie nieuczęszczane trakty drogowe Zachodniej Warmii,
- Bardzo dojrzały, aromatyczny, w smaku niezwykle intensywny o miętowej, prawie wytrawnej końcówce - jednym słowem esencja kwiatu lipy,
- Przez wielu smakoszy uważany za najlepszy miód odmianowy,
- Działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco i napotnie, zalecany przy przeziębieniach i anginach,
- Miód o uniwersalnym zastosowaniu: idealny herbaty, czy porannej wody z miodem, do pieczywa, czy jako podstawa marynaty do kurczaka... słowem: miód do wszystkiego!
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Miód lipowy 980 g, nierozgrzewany
- Zebrany przez pszczoły ze starych odmian lip, porastających prawie nieuczęszczane trakty drogowe Zachodniej Warmii,
- Bardzo dojrzały, aromatyczny, w smaku niezwykle intensywny o miętowej, prawie wytrawnej końcówce - jednym słowem esencja kwiatu lipy,
- Przez wielu smakoszy uważany za najlepszy miód odmianowy,
- Działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco i napotnie, zalecany przy przeziębieniach i anginach,
- Miód o uniwersalnym zastosowaniu: idealny herbaty, czy porannej wody z miodem, do pieczywa, czy jako podstawa marynaty do kurczaka... słowem: miód do wszystkiego!
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Miód lipowy
Ponoć na Warmii i Mazurach w udanym sezonie możemy pozyskać jeden z najlepszych miodów lipowych w Europie! Wszystko to za sprawą sprzyjającego klimatu i starych odmian lip, którymi dawni mieszkańcy regionu obsadzali długie kilometry dróg - dziś już mało uczęszczanych. Nasze pszczoły rok rocznie korzystają z tej samej alei lipowej położonej na pograniczu Warmii i Powiśla. Ten dawny trakt, ciągnący się przez ponad 4 kilometry na całej swej długości zacieniony jest przez stare, bardzo miododajne lipy. To właśnie dzięki nim nasz miód lipowy jest tak aromatyczny i intensywny w smaku.
Miód lipowy i miód lipowo - leśny
Postanowiliśmy wprowadzić to rozróżnienie dla porządku. Sezon sezonowi nierówny i choć pszczoły co roku korzystają z tych samych lip to efekt zależy od pogody, intensywności kwitnienia całej lipowej alei, oraz siły nektarowania innych roślin. I tak, gdy lipy kwitną niezbyt intensywnie, a pszczoły poza nimi szukają nektarów w pobliskim lesie miód otrzymuje nazwę "lipowo - leśny". W smaku jest wyraźnie lipowy, ale złożony i rozbudowany o smaki nektarów leśnych roślin, a często i spadzi. Gdy jednak lipy kwitną jak szalone, a pszczoły nie znajdują przyczyn by latać gdzie indziej, miód otrzymuje nazwę "lipowy". To esencja kwiatu lipy, bardzo aromatyczny, w smaku intensywny o miętowej, wręcz wytrawnej końcówce.
Właściwości miodu lipowego
Według tradycji ludowej, miód lipowo - leśny wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne i uspokajające. Nie na darmo nasze babcie zalecały go przy przeziębieniach i anginach. Sprzyja wzmocnieniu i regeneracji organizmu, pomocny okaże się też w stanach wyczerpania psychofizycznego.
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.
Nasze wpisy blogowe:
Kolory miodu - czyli jak rozróżnić gatunki miodów
Miód na serce - miód na zdrowie i miłość