DARMOWA DOSTAWA
Darmowa dostawa (Kurier Inpost) już od 199,00 zł.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno - zwany oliwą północy, przez wzgląd na walory smakowe a także idealnie wycelowany w nasze potrzeby skład i proporcje kwasów omega 3, 6 i 9. Nasz olej tłoczymy z rzepaku zapylanego przez nasze pszczoły, uprawianego bez roundupu, zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego - a to rzadkość rzadka!

Olej rzepakowy

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 250 ml

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 250 ml
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 250 ml
  • Znakomity olej o głębokim wyrazistym smaku i lekko orzechowym aromacie, nie bez przyczyny zwany oliwą północy.
  • Posiada znakomite z punktu widzenia naszej zdrowotności proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9.
  • Wytłoczony z nasion uprawianych bez użycia glifosatu, zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego.
  • Olej z rzepaku zapylanego przez nasze pszczoły.
  • Znakomity składnik sosu winegret, oraz niezrównany kompan sałatek, pizzy i kanapek.
  • nadaje się do użycia na zimno, jak i do smażenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

19,00 zł

szt.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 500 ml

Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 500 ml
Olej rzepakowy tłoczony na zimno z upraw bez glifosatu 500 ml
  • Znakomity olej o głębokim wyrazistym smaku i lekko orzechowym aromacie, nie bez przyczyny zwany oliwą północy.
  • Posiada znakomite z punktu widzenia naszej zdrowotności proporcje nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9.
  • Wytłoczony z nasion uprawianych bez użycia glifosatu, zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego.
  • Olej z rzepaku zapylanego przez nasze pszczoły.
  • Znakomity składnik sosu winegret, oraz niezrównany kompan sałatek, pizzy i kanapek.
  • nadaje się do użycia na zimno, jak i do smażenia.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 3 dni

Cena:

30,50 zł

szt.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Olej rzepakowy zwany jest oliwą północy, przez wzgląd na walory smakowe a także idealnie wycelowany w nasze potrzeby skład i proporcje kwasów omega 3, 6 i 9. W smaku zaskakująco świeży, intensywny z lekką orzechową nutą, w niczym nie przypomina rafinowanego oleju sklepowego. Ale o tym wiedzą wszyscy amatorzy oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Jednak olej który przed wami to produkt szczególny przynajmniej z kilku względów: 

Olej z rzepaku uprawianego bez glifosatów 

Ten olej wytłoczyliśmy z rzepaku uprawianego bez użycia roundupu, ani żadnego innego glifosatu, powodującego zamieranie i usychanie zielonych części roślin. Chemiczne dosuszanie rzepaku przed zbiorem jest zabiegiem powszechnym i najprostszym. Jednak rzepak z którego tłoczymy nasz olej przechodzi zupełnie inną procedurę. Gdy dojrzeje, jest koszony i pozostawiony na polu do doschnięcia a dopiero po kilku dniach zostaje zebrany. Ta tradycyjna metoda, choć o wiele bardziej pracochłonna, pozwala uniknąć skażenia nasion glifosatem, a to naszym zdaniem podstawa, jeśli olej ma służyć naszej zdrowotności.   

Olej z rzepaku zapylanego przez nasze pszczoły

Nasze pszczoły rokrocznie wędrują na uprawy rzepaku, prowadzone zgodnie z zasadami rolnictwa zrównoważonego. Wieloletnie, dobre doświadczenia współpracy z zaufanymi rolnikami, powodują że nie obawiamy się o opryski i zdrowie naszych pszczół. Pszczoły - istoty niezwykle wyczulone na chemizację - jako pierwsze płacą cenę intensywnego stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Dlatego są swojego rodzaju żywym wskaźnikiem stanu środowiska, które je otacza. Dlatego też, gdyby uprawy prowadzone były w sposób niewłaściwy, my pszczelarze wiedzielibyśmy o tym jako pierwsi.    

Właściwości oleju rzepakowego 

Olej rzepakowy tłoczony na zimno, jest nie tylko smakowity, ale też wydatnie służy naszemu zdrowiu. Jego skład biochemiczny jest bardzo zbliżony do oliwy z oliwek, doskonale wpływa na kondycję układu sercowo - naczyniowego. Jest przydatny w profilaktyce miażdżycy, pozytywnie wpływa na przemianę materii, oraz redukcję poziomu "złego" cholesterolu. Jest bogaty w witaminy: A, E, K i D2.

Tradycyjna metoda tłoczenia oleju

Tłoczony na zimno to mało powiedziane. Jest również nierafinowany, niefiltrowany, po wytłoczeniu poddany naturalnej sedymentacji. Wszystko to powoduje że nasz olej rzepakowy może zawierać niewielkie ilości osadu lub okruszki ziaren - nie należy się tym przejmować, gdyż to samo dobro! Te frakcje zawierają cenne składniki - zbliżając się do dna butelki należy wstrząsać nią przed użyciem by nic się nie zmarnowało.

Nasz olej rzepakowy nadaje się do użycia na zimno, jak i do smażenia, jednak nie ma co przesadzać z temperaturą do jakiej go rozgrzewamy. Podgrzany zbyt mocno będzie dymił, gdyż drobinki nasion, obecne w oleju przy braku filtracji, będą ulegały spalaniu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl