Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej - ciemny, gęsty i bardzo aromatyczny. Powstaje poprzez prasowanie na zimno rozdrobnionych i lekko uprażonych pestek dyni oleistej odmiany Gleisdorfer. Prażenie nadaje olejowi niepowtarzalny aromat, a niska temperatura tego procesu pozwala jednocześnie na zachowanie jego właściwości.
Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej 250 ml

- Ciemny, gęsty i bardzo aromatyczny olej, nie bez przyczyny zwany zielonym złotem.
- Powstaje poprzez prasowanie na zimno rozdrobnionych pestek dyni oleistej odmiany Gleisdorfer, uprażonych w temperaturze 60 - 70°C.
- Prażenie nadaje olejowi niepowtarzalny aromat, a niska temperatura tego procesu pozwala jednocześnie na zachowanie jego właściwości.
- Zawiera witaminy E, D i B, kwasy omega 6 i 9, oraz selen i cynk.
- Działa przeciwpasożytniczo, jest zalecany w leczeniu schorzeń prostaty, choroby wrzodowej żołądka, oraz zespołu jelita drażliwego.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej 500 ml

- Ciemny, gęsty i bardzo aromatyczny olej, nie bez przyczyny zwany zielonym złotem.
- Powstaje poprzez prasowanie na zimno rozdrobnionych pestek dyni oleistej odmiany Gleisdorfer, uprażonych w temperaturze 60 - 70°C.
- Prażenie nadaje olejowi niepowtarzalny aromat, a niska temperatura tego procesu pozwala jednocześnie na zachowanie jego właściwości.
- Zawiera witaminy E, D i B, kwasy omega 6 i 9, oraz selen i cynk.
- Działa przeciwpasożytniczo, jest zalecany w leczeniu schorzeń prostaty, choroby wrzodowej żołądka, oraz zespołu jelita drażliwego.
- Ergonomiczna butelka, z precyzyjną zakrętką.
Dostępność: średnia ilość
Wysyłka w: 3 dni
Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej
Jest ciemny, zielono-brunatny, gęsty i uwodzicielsko pachnący. Jedyny nasz olej tłoczony w prasie stemplowej - tylko ona jest w stanie wydobyć z pestek dyni ich prawdziwy potencjał. A jest co wydobywać, gdyż do procesu tłoczenia przystępują wyłącznie pestki słynnej bezłuskowej odmiany Gleisdorfer, idealnie nadającej się do tłoczenia „zielonego złota”. Złoto to dobre określenie tego oleju, gdyż jego aromat i smak należą do najszlachetniejszych specjałów naszej szerokości geograficznej.
Starodawna metoda tłoczenia
Prasa stemplowa, w której tłoczony jest nasz olej z pestek dyni to urządzenie generujące ogromne ciśnienie, którego przy tak miękkich pestkach, jak te z dyni, nie jesteśmy w stanie stworzyć w prasie ślimakowej, której używamy do tłoczenia pozostałych olejów. Technologia też jest w tym przypadku trochę inna. Pestki są lekko rozdrabniane i tuż przed tłoczeniem krótko podprażane w temperaturze 60-70 stopni. Ta procedura uwalnia wspaniały orzechowy aromat i niepowtarzalny, szlachetny smak oleju. Temperatura tłoczenia jest jednak na tyle niska, że pozwala zachować zdrowotne właściwości oleju.
Właściwości oleju z pestek dyni
Olej z pestek dyni nazywany jest zielonym złotem, nie tylko przez wzgląd na swe unikalne walory smakowe. Jak rzadko który olej ma on również szerokie spektrum oddziaływania na naszą zdrowotność. Zawiera dużo kukurbitacyny, która jest jedną z najskuteczniejszych, naturalnych substancji zwalczających pasożyty. Dzięki zawartości naturalnych fitosteroli, pozytywnie wpływa na pracę gruczołu krokowego u mężczyzn zapobiegając jego przerostowi. Fitosterole zawarte w oleju z pestek dyni wpływają również na redukcję „złego” cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krwionośnego. Olej z pestek dyni zalecany jest również wspomagająco w walce z artretyzmem i zespołem jelita drażliwego. A do tego wszystkiego jest bogatym źródłem witamin, karotenoidów, kwasów omega 9 i przeciwutleniaczy. Słowem wiele potrafi ten olej!
Do czego stosować olej z pestek dyni
Z pomocą oleju z pestek dyni, wytłoczonego w prasie stemplowej, stworzyliśmy kultowy przysmak naszej domowej kuchni: czarny winegret. Działa to tak: ciemny miód (wrzosowy lub gryczany) mieszamy z octem balsamicznym, gdy składniki się połączą powoli wlewamy olej z pestek dyni stale mieszając. Powstaje czarny, gęsty, jakby puchaty sos, który bezpowrotnie zmieni oblicze każdej domowej sałatki. Nawet zwykły pomidorek z dodatkiem tego wynalazku nabiera intrygującego charakteru. Poza tym olej z pestek dyni z prasy stemplowej jest na tyle apetyczny, że z towarzystwem świeżego pieczywa tworzy doskonałą przekąskę, idealnie pasującą choćby do do czerwonego wytrawnego wina.
Olej tłoczony na zimno
Tłoczony, a raczej prasowany jest na zimno pod dużym ciśnieniem, z uprażonych uprzednio pestek. Jest również nierafinowany, niefiltrowany, a po wytłoczeniu poddany naturalnej sedymentacji.