Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej 250 ml
towar niedostępny
Opis
Olej z pestek dyni tłoczony w prasie stemplowej
Jest znacznie ciemniejszy, gęstszy i bardziej aromatyczny niż olej z tych samych pestek wytłoczony w prasie ślimakowej. Powstaje poprzez prasowanie na zimno rozdrobnionych pestek dyni oleistej odmiany Gleisdorfer, uprażonych w temperaturze 70°C. Prażenie pestek dodaje olejowi niepowtarzalnego aromatu, a niska temperatura tego procesu pozwala jednocześnie na zachowanie jego właściwości.
Właściwości oleju z pestek dyni
Zawiera witaminy E, D i B, kwasy omega 6 i 9, oraz selen i cynk. Dzięki zawartości kukurbitacyny działa przeciwpasożytniczo. Według medycyny ludowej zalecany jest w leczeniu schorzeń prostaty, choroby wrzodowej żołądka, a nawet zespołu jelita drażliwego.
Olej tłoczony w prasie stemplowej
Tłoczony, a raczej prasowany jest na zimno pod dużym ciśnieniem, z uprażonych uprzednio pestek. Jest również nierafinowany, niefiltrowany, a po wytłoczeniu poddany naturalnej sedymentacji.
Olej z pestek dyni nadaje się do użycia na zimno.