Miód gryczany 980 g, nierozgrzewany
towar niedostępny
Opis
Miód gryczany
Gryka to jeden z ostatnich pożytków pszczelich, kwitnie od drugiej połowy czerwca do końca lipca. Jednak nie każda gryka daje bogaty zbiór miodu. Dlatego nasze pszczoły wozimy w okolice historycznej wsi Grunwald, która w naszym regionie słynie nie tylko ze zwycięstwa nad Krzyżakami. Jeszcze przed II wojną światową pszczelarze na Warmii i Mazurach, zgodnie twierdzili, że prawdziwy miód gryczany, najwyższej jakości, można zebrać tylko w pasie pomiędzy Olsztynkiem a Nidzicą. Sprawdziliśmy to w drodze wieloletnich eksperymentów. To co twierdzili nasi poprzednicy całkowicie pokrywa się z rzeczywistością. W wielu miejscach na Warmii wysiewa się grykę, ale miód z niej nie jest ani tak obfity ani tak smaczny, jak ten który pszczoły zbierają na południowym pograniczu Warmii i Mazur.
Kolor miodu gryczanego
Na co zwrócić uwagę szukając prawdziwego miodu gryczanego? na początku na jego barwę. Kolor to jedna z charakterystycznych cech rozpoznawczych prawdziwego miodu gryczanego. Po odwirowaniu z plastrów, miód gryczany jest bardzo ciemny, bordowo - brązowy, czasem zdaje się wręcz czarny. Nawet miód ze spadzi iglastej o czarno - zielonkawej poświacie, nie jest tak ciemny jak prawdziwy miód gryczany. Po krystalizacji (która zazwyczaj następuje w przeciągu 2-3 miesięcy od pozyskania) miód gryczany jaśnieje, ale wcale nie oznacza to że robi się żółciutki. Nadal zachowuje ciemno brązową barwę. Często wtedy na ścianach słoik widać drobinki powietrza, przypominające białe wykwity. To dobry znak, świadczący o wysokiej jakości miodu gryczanego, jak i o tym, że po odwirowaniu został przelany od razu do słoików i tu uległ naturalnej krystalizacji.
Miód gryczany - smak i aromat
Takiego zapachu, ani smaku nie ma żaden inny miód. Trudno go do czegoś porównać. Jest ostry, charakterystyczny, przypomina zapach kwitnącego gryczanego łanu w słoneczny dzień. Smak i aromat miodu gryczanego w moim odczuciu znakomicie koresponduje z kawą i może w jakiś sposób przypomina jej zapach. Jedno jest pewne: miód gryczany ma rzesze wiernych fanów, którzy nie zamieniliby go na żaden inny. Jednak wszyscy Ci, którzy preferują łagodne, delikatne miody raczej nie będą należeli do tego fanklubu. Jednym słowem miód gryczany jest bardzo specyficzny i trudno przejść koło niego obojętnie. Na podstawie opinii, które od lat zbieramy od koneserów miodu gryczanego, jesteśmy niemal pewni, że miód gryczany z naszej pasieki spełni oczekiwania najbardziej wymagających miłośników tego pszczelego specjału.
Miód gryczany właściwości
Są tacy, którzy twierdzą, że miody ciemne są zdrowsze od jasnych. To przeświadczenie wynika najpewniej z tego, że ciemne miody mają znacznie silniejsze działanie antyoksydacyjne niż te o jasnym zabarwieniu. Bez wątpienia miód gryczany jest miodem o najszerszym spektrum działania, wśród tych, które możemy pozyskać na Warmii i Mazurach. Obok, wspomnianych właściwości antyoksydacyjnych, miód gryczany wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Wspiera pracę serca i układu krwionośnego, udrażnia naczynia krwionośne i działa przeciwzakrzepowo. Zawiera dużo witaminy C i łatwo przyswajalnego magnezu. Szczyci się też zawartością innych cennych pierwiastków, takich jak żelazo, miedź, fosfor i jod. Jednym słowem z miodu gryczanego korzyść płynie podwójna: z jednej strony to niepowtarzalny smak, a z drugiej to cenne prozdrowotne właściwości.
Do czego stosować miód gryczany
W naszym domu miód gryczany to miód do kawy. I to nawet nie jako dodatek rozpuszczany w napoju, ale jako kawowy słodycz, który wyjadamy łyżeczką bezpośrednio ze słoika. Miód gryczany jak żaden inny lubi się z białym serem. Znamy takich, dla których od lat dzień zaczyna się od kanapki z białym serem i prawdziwym miodem gryczanym. Miód ten stanowi też znakomitą bazę do porannej, ciepłej wody z miodem. Przepis jest klasyczny: woda, miód, cytryna (którą można zastąpić kropelką cennego octu jabłkowego, najlepiej domowej roboty) Napój ten, nie dość że pyszny, to jeszcze dostarcza rano porcję wzmocnienia i odporności, potrzebnej zwłaszcza w porę słoty. Miód gryczany to również niezrównany kompan domowych pierników - jego aromat wspaniale z nimi koresponduje, a niektórzy bez zapachu pierniczków na miodzie gryczanym w ogóle nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia.
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.