Miód leśno - łąkowy 1 kg, nierozgrzewany
towar niedostępny
Opis
Miód leśno - łąkowy
Rzadka kompozycja nektarów leśnych malin, białej koniczyny i łąkowego ziela. Zostawiliśmy pszczoły na skraju lasu, gdzie wcześniej zbierały miód rzepakowy. Gdy rzepak przekwitł, pszczoły zajęły się leśną i łąkową roślinnością, a efekt tego zainteresowania uchwyciliśmy w słoiki. Skąd wiemy że akurat te nektary dominują w tym miodzie? Ano, znamy okolicę i wiemy co kwitnie akurat w tym czasie. Miód leśno - łąkowy został zebrany na początku czerwca gdy głównym pożytkiem jest malina leśna, ściągająca pszczoły do lasu nawet z odległych pasiek. Biała koniczyna natomiast kwitnie podówczas po raz pierwszy (po skoszeniu zakwita ponownie na przełomie lipca i czerwca), wydzielając spore ilości nektarów.
Jak smakuje miód leśno - łąkowy
Miód ten krystalizował stosunkowo szybko (co zresztą mają do siebie miody wiosenne i późnowiosenne). W trakcie krystalizacji mieszaliśmy go raz dziennie wolnoobrotowym mieszadłem, by nabrał luźnej, miękkiej konsystencji. Dzięki temu stał się niezwykle przyjazny w obsłudze - łatwo wydobyć go ze słoika, bez uciążliwego dziobania łyżką. Jednocześnie zachowuje strukturę krupca (skrystalizowanego miodu), z wyczuwalnymi drobnymi kryształami miodowej krystalizacji. W smaku miód leśno - łąkowy jest złożony: dominuje smak nektaru leśnej maliny z wyczuwalną charakterystyczną lekko cytrusową nutą nektaru białej koniczyny. Jest tam więcej smakowych niuansów, ale trudno o nich pisać - najprościej spróbować samemu!
Do czego miód leśno - łąkowy?
Przede wszystkim to świetny miód do jesienno - zimowej herbatki lub wody z miodem i cytryną. Dodatek cytryny to akcent, który bez względu na rodzaj napoju będzie świetnie komponował się z miodem leśno - łąkowym. Należy przy tym pamiętać by dodawać miód do ciepłego, ale nieco przestudzonego napoju. Wysoka temperatura w szybkim tempie pozbawia miód aktywności enzymatycznej, a wraz z nią wielu cennych właściwości zdrowotnych miodu (więcej informacji tutaj). W naszej domowej praktyce staramy się dodawać miód kiedy napój ciągle jest przyjemnie gorący ale już daje się go pić. Ponieważ miód leśno - łąkowy jest bardzo miękki i na poły kremowy, to wspaniale nada się do smarowania. Kanapka z masłem orzechowym będzie mu świetnym towarzystwem.
Właściwości miodu leśno - łąkowego
Ponieważ główny akcent tego miodu stanowią nektary maliny leśnej, one w znacznej mierze warunkują prozdrowotne działanie miodu leśno - łąkowego. Miód z leśnych malin, przechowuje ich właściwości, działając rozgrzewająco i wzmacniająco na nasz organizm. Świetnie zatem przyda się przy w porze chłodów i okresowego osłabienia. Pomocny będzie przy przeziębieniu i infekcjach górnych dróg oddechowych. Miód leśno - łąkowy zawiera sporo glukozy, w którą obfitują nektary wiosennych roślin. Dzięki temu będzie znakomitym „regeneratorem” po intensywnym wysiłku fizycznym.
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.