Miód rzepakowy 400 g, kremowy, nierozgrzewany
towar niedostępny
Opis
UWAGA! Ten zbiór miodu rzepakowego cechuje wyjątkowo luźna konsystencja. Niektórzy ją bardzo lubią, ale istniej ryzyko rozwarstwiania się miodu, nie jest to jednak wada produktu. W przypadku rozwarstwienia należy zamieszać miód łyżeczką by przywrócić mu pierwotną jednolitość. Miód o luźnej konsystencji kategorycznie należy przechowywać w chłodzie, idealnym miejscem dla niego będzie lodówka. Przechowywany w temperaturze pokojowej może ulegać naturalnej fermentacji.
Miód rzepakowy
Zbiór miodu rzepakowego to dla wielu rodzin pszczelich naszej pasieki pierwsze zadanie każdego sezonu. Wydaje się, że pszczoły uwielbiają nektar rzepaku, gdyż oblatują łany bardzo licznie. Łatwo jest im też pobrać nektar z kwiatów rzepaku, a nie zawsze tak jest (na przykład zbiór miodu z kwiatów gryki czy wrzosu to dla pszczół prawdziwa mordęga). Ten pierwszy obfity pożytek jest dla pszczół prawdziwą trampoliną rozwoju liczebności roju. Duży przypływ świeżego, łatwo przyswajalnego miodku, mobilizuje królową pszczelą do intensywnego czerwienia. Przyśpieszenie jest naprawdę niesamowite - w momencie najintensywniejszego nektarowania rzepaku, królowa pszczela składa nawet 2000 jaj na dobę (to więcej niż sama waży), a ule w niedługim czasie napełniają się masą młodych pszczółek. Taki pożytek z miodu rzepakowego mają pszczoły. A my?
Właściwości miodu rzepakowego
W pewnym sensie miód z kwiatów rzepaku zapewnia nam podobne przyśpieszenie jak pszczołom. Duża ilość naturalnej, łatwo przyswajalnej glukozy, zawarta w miodzie rzepakowym powoduje, że jest on mocną dawką energii dla naszych organizmów. Dlatego miód ten będzie znakomitym wzmocnieniem przy intensywnym wysiłku fizycznym. Ale to nie wszystko. Miód rzepakowy jak żaden inny wpływa na wzmocnienie mięśnia sercowego, oraz przyczynia się do uzupełnienie niedoborów potasu. Zalecany jest przy chorobach wątroby i układu krwionośnego. Miód rzepakowy słynie również ze swej tendencji do obniżania ciśnienia krwi.
Miód o aksamitnej konsystencji
Pomimo swej dobroczynności, to nie dzięki walorom zdrowotnym nasz miód rzepakowy zyskał sobie rzesze wiernych fanów. Jego naprawdę szczególną cechą jest konsystencja - kremowa, aksamitna, do złudzenia przypominająca krem z białej czekolady. Ale nie każdy miód rzepakowy może poszczycić się taką konsystencją. W naszej pasiece po prostu mamy na niego sposób. Gdy miód rzepakowy zaczyna krystalizować - czyli zmieniać się z postaci płynnej (zwanej patoką), w postać stałą (zwaną krupcem), mieszamy go wolnoobrotowym mieszadłem. Dosłownie 5 minut takiego mieszania dziennie powoduje ucieranie kryształków skrystalizowanego miodu z tymi jeszcze płynnymi, dzięki czemu nasz miód rzepakowy przybiera niepowtarzalną, kremową formę. Kremowanie miodu rzepakowego poprawia jego strukturę (bez kremowania miód z rzepaku krystalizuje w bardzo twardą bryłę), nie wpływając w żaden sposób na jego właściwości.
Jak stosować miód rzepakowy
Miód rzepakowy to przede wszystkim miód do smarowania. Jego konsystencja powoduje że znakomicie sprawdzi się jako słodki, kremowy dodatek do kanapek z masłem orzechowym, drożdżowych bułeczek, czy ciast. W naszym domu, najprostsza zdrowa przekąska to chrupkie pieczywo posmarowane dowolnej grubości warstwą miodu rzepakowego. Duża zawartość naturalnej, łatwo przyswajalnej glukozy jaką szczyci się miód rzepakowy czyni zeń znakomity składnik domowego napoju izotonicznego. Wystarczy woda, miód rzepakowy, sok z cytryny i mała szczypta soli, by stworzyć zdrowy, nawadniający i wzmacniający napój, którego nie da się kupić w żadnym sklepie.
Miód rzepakowy z upraw rolnictwa zrównoważonego
Wielu miłośników miodu rezygnuje z miodu rzepakowego w obawie o chemizację upraw. My też mamy wobec niej obawy, dlatego bardzo starannie dobieramy miejsca w które wozimy nasze pszczoły. W szczególny sposób dotyczy to upraw rzepaku. Od wielu lat współpracujemy z rolnikami prowadzącymi uprawy w zgodzie z zasadami rolnictwa zrównoważonego (przyjaznego środowisku). To gwarantuje naszym pszczołom zdrowy rozwój i bezpieczną pracę przy zbiorach miodu rzepakowego. Zdrowy rozwój pszczół jest z kolei swoistym papierkiem lakmusowym braku zanieczyszczeń i oprysków w zasięgu pszczelich lotów. Dzięki zaufaniu do rolników, z którymi współpracujemy i własnym obserwacjom pszczół mamy pewność, że nasz miód rzepakowy jest całkowicie pozbawiony śladów jakichkolwiek substancji niepożądanych.
Miód surowy, nierozgrzewany
Naszych miodów nigdy nie poddajemy obróbce termicznej, nie trzymamy ich w stalowych beczkach, ale przelewamy do słoików zaraz po odwirowaniu z plastrów, dzięki czemu nie tracą swych właściwości i aromatów. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie - najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.