Pierzga 170g
towar niedostępny
Opis
Pierzga pszczela - surowa, podsuszana w temp. 32C. Pierzga to bez wątpienia najcenniejszy i najbardziej niezwykły z produktów ula. Powstaje z pyłku pszczelego, do którego pszczoły dodają mleczko pszczele, troszkę miodu, wszystko ubijają w komórkach plastra i... kiszą. Tak, tak kiszą. Fermentacja mlekowa wzbogaca pyłek pszczeli i czyni go czterokrotnie łatwiej przyswajalnym. Tak powstaje bomba witaminowa (A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, p i pp) bogata w cenne pierwiastki (potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka, mangan.
Pierzga pszczela, wzmacnia i regeneruje organizm, działa przeciwmiażdżycowo, reguluje pracę układu pokarmowego, skutecznie podnosi odporność, wykazuje działanie bakteriobójcze i odtruwające.
Pierzga w smaku jest dziwna: i słodka i gorzka i kwaśna i... naprawdę można ją polubić! Spożywać ją można w dwojaki sposób: wariant dla leniwych wymaga tylko rozpuszczenia jej pod językiem, systematyczni powinni dodawać ją do wody z miodem nastawiane co dzień wieczorem z myślą o poranku.
Ważne jest by nie przesadzić - zaczynamy spożywać pierzgę od kilku kuleczek, z dnia na dzień zwiększając dawkę dochodzimy maksymalnie do 15 - 20 gram dziennie (2 łyżeczki od herbaty). Kurację kontynuujemy najwyżej miesiąc - tyle zazwyczaj wystarczy by wysycić ogranizm wszystkim co mu potrzebne. Ponawiamy 2 razy do roku.
Więcej informacji na temat pierzgi znajdziesz tutaj.