Miód rzepakowy - właściwości i zastosowanie
By spojrzeć na miód rzepakowy nieco szerzej, zacznijmy od… jabłek. Polskie jabłka w japońskich sklepach uchodzą za rarytas. By się nie pogniotły, każde pakowane jest w oddzielną bibułkę. To wszystko dlatego, że w wielu regionach świata, klimat naszego kraju, postrzegany jest jako idealny dla uprawy jabłek, a owoce uchodzą za idealne pod względem walorów smakowych i zdrowotnych. Chciałoby się rzec “cudze chwalicie, swego nie znacie”. Nasze jabłka, są dla nas najzwyklejszym owocem, dlatego trudno dostrzec w nich coś wspaniałego, no chyba, że wybierzemy się na wycieczkę do Japonii. Podobnie rzecz ma się z miodem rzepakowym. Jego ogólna dostępność powoduje, że nie uważamy go za rarytas, ani też nie wnikamy w jego walory. A szkoda, bo to naprawdę wyjątkowy smakołyk. Miód rzepakowy zalety posiada liczne i to takie, o których mogą tylko pomarzyć inne miody odmianowe. Przeczytasz o nich w tym artykule.
Miód rzepakowy kremowy
Pierwsza sprawa to konsystencja. Miód rzepakowy krystalizuje szybko, ziarno jego krystalizacji jest drobne, a krupiec (miód po skrystalizowaniu) bardzo twardy. Zatem jeśli odbierzemy miód rzepakowy pszczołom, odwirujemy i przelejemy do słoików, to już po dwóch tygodniach będziemy na nim mogli łamać łyżki. Dlatego miód rzepakowy poddajemy procesowi kremowania. Ta procedura polega na mieszaniu miodu wolnoobrotowym mieszadłem w trakcie procesu krystalizacji. Pięć minut dziennie wystarcza by skrystalizowane drobinki “utarły się” z płynnym jeszcze miodem na gładką, kremową masę. Kremowanie nie wpływa na właściwości miodu, zmieniając wyłącznie jego strukturę. Ostateczny efekt zależy oczywiście od zastosowanego sprzętu i wprawy pszczelarza. W tym miejscu musimy nieskromnie przyznać, że doszliśmy w tym dziele do perfekcji. Nasz miód rzepakowy, posiada idealnie aksamitną konsystencję, a przy tym (co bardzo ważne) nie jest napowietrzony.
Miód rzepakowy zastosowanie
Obok aksamitnej konsystencji, miód rzepakowy wyróżnia również delikatny, lekki smak. Dlatego też jest bardzo lubiany przez najmłodszych. Świetnie pasuje do kanapek z masłem orzechowym, lub jako dodatek do chrupkiego pieczywa. Ale miód rzepakowy potrafi również zaimponować dorosłym. Szczególnym walorem jego delikatnego charakteru jest brak wpływu na smak słodzonych nim potraw i napojów. Dlatego też można używać go jako zdrowy zamiennik cukru. Warto stosować miód rzepakowy do herbaty czy kawy, zawsze wtedy gdy chcemy zachować ich naturalny smak. Miód rzepakowy zastosowanie ma jeszcze jedno. Przez wzgląd na swoje właściwości, o których za chwilę, stanowi znakomitą bazę domowych napojów izotonicznych. Ich orzeźwiającą moc docenią wszyscy uprawiający sport i pracujący fizycznie. Przepis na zdrowy, energetyk jest banalnie prosty: woda, miód rzepakowy, troszkę soku z cytryny i mała szczypta soli. Bidon z takim napojem warto mieć zawsze ze sobą ruszając na trening, czy do pracy.
Miód rzepakowy kremowy właściwości
Ten miód to przede wszystkim czysta energia. Duża ilość naturalnej, łatwo przyswajalnej glukozy, czyni zeń prawdziwy zastrzyk mocy dla organizmu. To właśnie dlatego ten miód jak żaden inny nadaje się do przygotowywania wspomnianych wcześniej domowych izotoników. Miód rzepakowy działanie swe koncentruje również na wspomaganiu pracy mięśnia sercowego, wpływając jednocześnie na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto, miód z kwiatów rzepaku, wspiera regenerację wątroby, oraz przyczynia się do uzupełnienia niedoborów potasu. Warto w tym miejscu podkreślić, że miód rzepakowy właściwości swe będzie zachowywał długo, pod warunkiem, że będzie przechowywany w temperaturze poniżej 18°C. Zasada ta odnosi się zasadniczo do wszystkich miodów, ale w szczególności dotyczy nektarowych miodów wczesnych (mniszkowy i rzepakowy), oraz późnych (nawłociowy i wrzosowy).
Miód rzepakowy a chemizacja rolnictwa
Wielu miłośników miodu rezygnuje z miodu rzepakowego w obawie o chemizację upraw. My też mamy wobec niej obawy, dlatego bardzo starannie dobieramy miejsca, w które wozimy nasze pszczoły. W szczególny sposób dotyczy to upraw rzepaku. Od wielu lat współpracujemy z rolnikami prowadzącymi uprawy w zgodzie z zasadami rolnictwa zrównoważonego (przyjaznego środowisku). To gwarantuje naszym pszczołom zdrowy rozwój i bezpieczną pracę przy zbiorach miodu rzepakowego. Zdrowy rozwój pszczół jest z kolei swoistym papierkiem lakmusowym braku zanieczyszczeń i oprysków w zasięgu pszczelich lotów. Dzięki zaufaniu do rolników, z którymi współpracujemy i własnym obserwacjom pszczół mamy pewność, że nasz miód rzepakowy jest całkowicie pozbawiony śladów jakichkolwiek substancji niepożądanych.
Zapoznaj się z naszą ofertą miodu rzepakowego.